Når vi kigger ind i, hvad vi i dag ved om de unge i vores kommuner, så kan vi se, at der er en del unge rygere, hvor ca. hver tredje, der går på en erhvervsuddannelse er dagligrygere. Brug af snus bliver mere og mere udbredt. Hver femte ung drikker mere end Sundhedsstyrelsens højrisikogrænse. Særligt pigerne får ikke søvn nok til at føle sig udhvilede. I Region Hovedstaden angiver ca. hver femte ung at have dårlig mental sundhed (det svarer til 41000 unge).
Ungeprofilundersøgelsen
For at blive klogere på vores unge – helt lokalt, vil vi monitorere udviklingen i unges sundhed og trivsel ved brug af Ungeprofilundersøgelsen. Ungeprofilundersøgelsen er en årlig spørgeskemaundersøgelse, som driftes af Komiteen for Sundhedsoplysning, BørnUngeLiv. Tal fra kan give et godt grundlag for prioritering af indsatser og mål for fremdrift.
Læs vores skriv: >Sammen om unges sundhed og trivsel – pejlemærker, delmål og indikatorer
Læs om Ungeprofilundersøgelsen her: >boernungeliv.dk
Mental sundhed
WHO og Sundhedsstyrelsen definerer mental sundhed, som en tilstand af trivsel, hvor den unge kan udvikle sig og udfolde sine evner, kan håndtere belastninger, indgå i positive sociale relationer og bidrage til fællesskabet. Der er dermed lagt op til et positivt begreb med to dimensioner, der begge spiller en rolle – en oplevelsesdimension og en funktionsdimension. Mental sundhed handler om at opleve at have det godt med sig selv og sit liv – og om at kunne fungere godt i sin dagligdag i samspil med andre.
Flere af kommunerne har tilsluttet sig partnerskabet ABC for Mental Sundhed.
Læs mere her >ABC for mental sundhed
Den islandske model
De udfordringer, som unge bakser med i deres liv, er komplekse, og kan ikke alene løses på ungdomsuddannelserne. Der er brug for en flerstrenget indsats, hvor mange aktører forholder sig til problemerne og samarbejder om løsninger. Til dette arbejde kan der hentes inspiration fra den måde at arbejde på, som de har udviklet i Island – i den såkaldte Islandske Model. Her lykkes det over en periode på 20 år at mindske unges brug af alkohol og rusmidler til næsten ingenting.
Læs om den islandske model her >Den islandske model
Fælles om ungelivet
Sundhedsstyrelsen har sammen med Trygfonden igangsat indsatsen ’Fælles om ungelivet’. Sammen med fem kommuner og inspiration fra den islandske model sættes der fokus på den vigtige rolle, som forældre og andre voksne omkring teenagere har som kulturskabere og kulturbærere. Det handler blandt andet om at motivere forældre til at være nærværende og engagerede – og samtidig turde sætte tydelige grænser for deres unge. Det handler også om at skabe rammer, som gør, at flere unge bliver og forbliver foreningsaktive og om at påvirke kulturen omkring unges fritidsaktiviteter til at støtte op om et ungeliv uden rusmidler
Læs om Fælles om ungelivet her >Fælles om ungelivet
Her er der også forskning om ungelivet
Læs om forskning, der vedrører ungelivet – med særligt fokus på beskyttende faktorer, rusmidler, forældre og fritidsliv >Det siger forskningen
Læs om forskning fra Vidensrådet for Forebyggelse her >Vidensråd for forebyggelse /rapporter