Vi er ti kommuner på Vestegnen og Sydamager: Albertslund, Brøndby, Dragør, Glostrup, Hvidovre, Høje Taastrup, Ishøj, Rødovre, Tårnby og Vallensbæk. Vi samarbejder i en 10-årig indsats om unges trivsel og sundhed og om en røgfri generation i 2030.
Det overordnede mål er at styrke unges muligheder i livet ved at fremme mental sundhed og mindske forbrug af alkohol, stoffer og tobak. Vi ønsker at ruste vores unge til at blive gode aktører i eget liv, så de kan håndtere de mange udfordringer, de uvægerligt vil møde i ungdomslivet. Vi stiler efter at indsatsen vil føre til unge, der træffer gode valg, der understøtter dem i deres ønsker for livet.
Vores indsats bygger på fire principper:
- Vi er en stærk samarbejdspartner
De ti kommuner har gennem en årrække opbygget en stærk samarbejdsmodel blandt andet i forhold til forebyggelse af rygning blandt børn og unge. Der er stor tillid mellem aktørerne fra de forskellige kommuner. Der er etableret interne kommunikationsstrukturer, der gør, at det er nemt for eksterne samarbejdspartnere at komme i kontakt med os. - Vi løfter i flok
Vi tager i fællesskab hånd om de unge, der bor i vores kommuner og/eller som går på ungdomsuddannelser i vores kommuner. Alle kommuner har ikke de samme tilbud, men til sammen har vi mange forskellige tilbud og indsatser, der støtter det gode ungdomsliv. - Vi indbyder til samarbejde med ungdomsuddannelserne
Det udvidede samarbejde med ungdomsuddannelserne tager afsæt i og bygger videre på de gode relationer, der allerede er opbygget mellem kommunerne og ungdomsuddannelserne. Samtidig skal en tværkommunal struktur sikre en vis harmonisering mellem sundhedstilbuddene på forskellige ungdomsuddannelser. I partnerskaber med uddannelsesinstitutionerne kan der desuden inddrages andre eksterne aktører. Indgåelse af partnerskaber bygges på ligeværdighed og gensidigt forpligtende samarbejde. - Vi arbejder med rammer og strukturer for at skabe større lighed i sundhed
Vi arbejder målrettet på at skabe sundere rammer for alle. På den måde fremmes sundheden for alle – ikke kun for de få. Strukturelle indsatser i form af fx røgfri skoletid, alkohol- og rusmiddelpolitikker og trivselspolitikker m.v. har vores hovedfokus i samarbejdet med ungdomsuddannelserne.
Baggrund
Siden 2014 har Albertslund, Brøndby, Dragør, Glostrup, Hvidovre, Høje Tåstrup, Ishøj, Tårnby og Vallensbæk kommuner haft et partnerskab om en koordineret rygeforebyggelsesindsats. Indsatsen arbejdede med visionen: ”En røgfri generation, så ingen børn og unge ryger i 2030”. I 2020 modtog partnerskabet Kommunal Sundheds initiativpris ”Den gyldne tråd”, som bliver tildelt et initiativ, der har fået styr på det tværsektorielle samarbejde. Partnerskabet fik prisen for at have udviklet en bæredygtig model for det tværsektorielle samarbejde; som skabte gode resultater hos de borgere, der deltog på rygestoptilbuddene. Otte ud af 10 er fortsat røgfri efter 6 måneder.
I juni 2019 udgav KKR-Hovedstaden en fælles strategi for unges fysiske og mentale sundhed for kommunerne i Region Hovedstaden. Formålet er at kommunerne i Region Hovedstaden går sammen om at yde en bedre indsats i forhold til de unges mentale og fysiske sundhed for på længere sigt at styrke de unges muligheder for at gennemføre en uddannelse og leve det liv, de gerne vil.
I juni 2020 godkendte det politiske niveau i de 9 kommuner, samt Rødovre et strategioplæg på indsatsen ”Klar livet – uden røg og rusmidler”. En fælles strategi for unges fysiske og mentale sundhed og en røgfri generation i 2030 i 10 kommuner på Vestegnen og Sydamager. Partnerskabet er organiseret med en fælles projektleder, en styregruppe, en driftgruppe og to forskellige task forces.
Læs den fælles strategi for unges fysiske om mentale sundhed, som alle kommunerne i Region Hovedstaden er blevet enige om her > Fælles-strategi-for-unges-fysiske-og- mentale-sundhed.pdf