
Vi har lavet materiale til et gruppeforløb med 6 mødegange.
Download materialet her: >Undervisningsmateriale til stopforløb for unge (tobak og nikotin)
Hvordan søger unge hjælp, når de er i krise?
”Ja, jeg ville gå til mine venner, og så SSP, fordi jeg har de her samtaler med hende en gang imellem”
For at styrke brobygningen til kommunernes tilbud har Klar Livet undersøgt, hvordan unge på ungdomsuddannelser finder hjælp, når de har problemer med deres trivsel.
De unge som søger hjælp i en livskrise (de er deprimerede, stressede, har det generelt dårligt mm.), vælger først at henvende sig til deres nære kontakter; venner og familiemedlemmer. Sekundært henvender de sig til andre voksne (lærere, vejledere, mentorer, læger, psykologer, SSP m.fl.).
Om valget falder på et familiemedlem, en ven eller andre sekundære voksne, afhænger af om vedkommende er i stand til at lytte til den unges personlige problemer uden en dagsorden om at ”ville fikse problemet”, samt hvor den unge ikke oplever at blive presset af andres forventninger.Læs undersøgelsen Hvordan søger unge hjælp, når de er i krise? her

Hvordan kan tobaks- og niktoinfri skoletid håndteres?
Alle ungdomsuddannelser skal have røg- og nikotinfri skoletid. Det kan være svært at indføre.
Derfor inviterer vi i samarbejde med TEC Hvidovre og Center for forebyggelse i praksis til et netværksmøde. TEC Hvidovre er vært.
Den 5. oktober kl. 14.00-16.00, TEC Hvidovre, Stamholmen 215, 2650 Hvidovre
Deltagere: Rektorer, ledere og andre med ansvar for implementering af røgfri skoletid.
Det er gratis at deltage.
Tilmelding: Send en mail til sekretariatet@klarlivet.dk med navn og skole
Se dagens program her: Netværksmøde om røg- og nikotinfri skoletid

Røgfri til spejder
Det Danske Spejderkorps arbejder for en røgfri fremtid. Selvom rygning ikke er et stort problem blandt spejderne, så indgår de unge spejdere også i andre fællesskaber, hvad end de går i grundskole, erhvervskole eller på gymnasium. Og i disse fællesskaber er det ganske sandsynligt, at de en dag konfronteres med spørgsmålet: “Vil du have en smøg?” Derfor har spejderne lavet forskelligt inspirationsmateriale, som sætter rygning på dagsordenen og giver de unge mod og redskaber til at sige fra. For første gang i mange år er rygning blandt unge nemlig i fremgang:
Hver dag begynder 40 børn og unge at ryge.
Materiale findes på Det Danske Spejderkorps hjemmeside > dds.dk

DAUS er SNAVS
– det er dumt at tage snus
Det er budskabet i denne musikvideo produceret af Skovbo Efterskole og Hvidovre Sundhedscenter. Videoen har premiere i dag på WHO’s World No Tobacco Day. Budskabet fra de unge er klar: man skal holde sig fra snus – livet kan sagtens være en fest uden.
Alt for mange unge bruger snus. Måske fordi de ikke kender de skadelige virkninger. Snus indeholder store mængder nikotin, som skaber afhængighed, og brug af røgfri tobak som fx snus, tyggetobak og tobakspastiller øger risikoen for kræft i bugspytkirtlen, spiserøret og mundhulen.
Se videoen her: Daus Daus (musikvideo)